Година и половина след извънредното положение заради ковид-пандемията, спряло за няколко

...
Година и половина след извънредното положение заради ковид-пандемията, спряло за няколко
Коментари Харесай

Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите

Година и половина след извънредното положение поради ковид-пандемията, спряло за няколко месеца пътуванията за туризъм, все още немалка част от хората с провалени екскурзии или почивки през 2020 година не са получили парите си назад. Туроператорите не са съумели да се разплатят изцяло въпреки и неколкократно раздаваните от страната ковид-помощи за сектора.

На последното си съвещание тази седмица служебният кабинет утвърди удължение на периода, в който туроператорите трябва да изплатят на клиентите дължимите суми за неосъществени заради ковид пътувания в интервала 1 март - 31 декември 2020 година Вместо до 8 октомври това би трябвало да се случи до 30 ноември.

Този период визира клиентите на близо 90 туроператори и туристически сътрудници, които през септември получиха безплатна помощ от общо 11 млн. лева Според фирмите даденият им едномесечен период за връщане на парите е бил непълен поради голямата счетоводна работа и банкови преводи, които трябвало да се извършат.

През март тази година други 35 млн. лева бяха разпределени измежду към 400 туроператора със същата цел. 

Информация какъв брой са ощетените консуматори към момента не дават нито компаниите от сектора, нито Министерството на туризма. Още при започване на пандемията - напролет на 2020 година, туроператорите оповестиха, че тя е блокирала пътуванията на над 200 000 българи, предплатили над 250 млн. лева Тогава законът за изключителното състояние разреши възобновяване на парите им да стане след 12 месеца вместо в 14-дневен срок. По-късно тази сума понижа - в края на предходната година от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници показаха, че браншът би трябвало да възвърне към 150 млн. лева Към днешна дата, след няколкото транша безвъзмездни помощи, туроператори импровизирано говорят за 22 млн. лева неиздължени средства.

" Все отново туроператорите сме прибирали пари на клиенти и отвън помощите, давани с тази цел. Сега имаме остатъчни суми за възобновяване ", уточни за " Сега " Павлина Илиева, ръководител на Обединение " Бъдеще за туризма " (ОБТ). Освен това, по думите й, огромна част от потребителите са предпочели вместо пари в брой да употребяват ваучери за различни пътувания, които са осъществили през 2021 година

КОНКУРСИ БЕЗКРАЙ

Проблемът със забавеното връщане на парите за неосъществените почивки и екскурзии идва от непрекъснатите ограничаващи условия, които слага страната при разпределяне на ковид-помощи, настояват от ОБТ.  " Ако бяха споделили още първоначално, че размерът на помощта е на база на заявените пари към клиенти, щяхме още март да се разплатим и да сме не запомнили към този момент ", съобщи Павлина Илиева.

В края на 2020 година едвам след заплахата от Брюксел за санкции срещу България заради забавеното възстановяване на парите за неосъществени туристически пътувания, държавното управление обезпечи 51 млн. лева предпочитано за тази цел. Тогава прагът на помощта бе до 4% от оборота на фирмите в предкризисната 2019 година, което се оказа прекомерно ниска сума за огромните туроператори с доста клиенти. В резултат на това ограничаване 16 млн. лева останаха неусвоени. Впоследствие за тях бе изработен нов конкурс с по-висок предел - 15% от оборота през 2019 година В него участваха 120 компании, само че още веднъж останаха неусвоени 5.2 млн. лева, макар че претендентите бяха поискали общо 22 млн. лева. 

От ОБТ изясняват това неразбирателство с променените от служебния министър на туризма условия за кандидатстване.  " Вместо раздадените средства да бъдат до размера, който туроператорът има да връща към клиентите, те включиха още едно изискване: " или до сумата към доставчиците, която от двете е по-малка ". В случая сътрудници, които имаха по-малко суми в техни снабдители, взеха по-малко средства, а клиентите им останаха с невърнати пари ", изяснява Илиева. Под снабдители се схващат хотели, самолетни компании, транспортни компании и прочие

Сега се чака ново кандидатстване, оценяване, одобрение за остатъка от 5.2 млн. лева Към него би трябвало да се прибавят и утвърдените с актуализацията на бюджета 6 млн. лева още веднъж за възобновяване на парите на туристите с неосъществени пътувания през предходната година.

Ще бъдат ли задоволителни тези 11.2 млн. лева, с цел да се разплатят най-сетне туроператорите?

" Едва ли. Може би на 80% от пазара ще се възстановят парите ", смята Павлина Илиева. Тя уточни, че има нейни сътрудници, които не са кандидатствали до момента за помощи, тъй като не са съумели да се оправят със " счетоводната каша " по предишната схема. Не се знае какъв брой от тях ще аплайват в този момент.

Другото незнайно е какъв брой консуматори с ваучери за различни пътувания са съумели да ги осъществят и дали няма да се явят да си желаят парите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР